Bugün sabah beni resmen dumura uğratan bişey öğrendim. Gardım gene düştü. Küçükken havale geçirmiş ve bu yüzden göz kayması sorunu nedeniyle nerdeyse ilkokulu bitirene kadar gözlük kullanmış ve sonunda bu durumdan kurtulmuş biri olarak ilkkez bu havale denen illetin soğuğu olduğunu da öğrendim. Bunu öğrenmeme ise bugün işyerine başlayan bir arkadaş vesile oldu. 1,5 yaşında bir kızı var ve 5 aylıkken soğuk havale geçiriyor. Kızlarıyla oynarlarken birden bire çocuğun gözleri kayıyor dili dışarı sarkıyor tabi o panikle baddaniyeye sarıp hastaneye koşturuyorlar.Düşünsenize ateşli havale olsa bi şekilde anlarsınız ama bunda hiçbir belirti yok ve ne olduğunu anlayamıyorsun. Neyse hastaneye götürüyorlar çocuk bi müddet sonra düzeliyor ve ardından tetkikler doktorlar derken çocuğun epilepsi(sara) olduğu ortaya çıkıyor. Sonra ilaçlar tetkikler çocuk şuan 1,5 yaşında yeni yeni yürüyor fakat konuşamıyormuş bunları dinlerken benim durumumu tahmin edebiliyormusunuz. Resmen gözyaşlarımı göstermemek için masadan kalktım ve Rabbim dedim kimseyi evladıyla ve onun sağlığıyla sınama sana yalvarıyorum. Ve internetin başına geçip şu yazıyı okudum. Belki bu durumu bilen çok kişi vardır ama benim gibi yeni duyanlar için belki faydası olur.
Ateş belirtisi olmaması nedeniyle ailelerin fark etmekte güçlük çektiği 'soğuk havale', kalıcı sağlık problemlerine neden olabiliyor. Çekirge Çocuk Hastanesi'nde görev yapan Dr. Selçuk Yüksel, beyindeki kontrolsüz ve istemsiz elektrik boşalımlarının, vücudun el, kol, yüz gibi belirli bölgelerinde bilinç dışı kasılma ve gevşemelere neden olmasına tıpta 'konvülziyon', halk arasında ise 'havale' denildiğini belirtti. Yüksel, havalenin, ateşin eşlik etmediği şekline 'soğuk havale' denildiğini anlattı:"Havale geçiren bir çocuk bilincini kaybeder, vücut üyelerinin tümü yada bir kısmında kasılıp gevşemeler olurken, gözler tek yöne kayar ve ağızdan köpükler gelir. Ancak bu görüntülerin hepsi aynı anda olmak zorunda değildir. Ayrıca sadece kasılma ya da tam tersi sadece ani gevşeme şeklinde nöbetler de olabilir. Hatta dalma, gülme, tuhaf sesler çıkarma gibi bulgularla ortaya çıkabilen havale nöbetleri de vardır. Havale sırasında dışkı ya da idrar kaçırılması ve havale sonrası eğer çocuk büyükse olayı hatırlamaması tipik bulgulardır. Bu tip nöbetlerin tekrarlaması ise sara (Epilepsi) olarak adlandırılır."Yüksel, soğuk havalenin çocuklarda birkaç saniyeden dakikalara varan değişik sürelerde görülebildiğine değinerek, "Havale geçirme genellikle beyinde hasar bırakmamakla birlikte, 30 dakikadan daha uzun süre devam eden havale nöbetleri, beyinde uzun süreli oksijensiz kalmaya bağlı olarak kalıcı hasara neden olabilir" dedi. Ne yapmalı?Dr. Selçuk Yüksel, en yaygın yanlış uygulamanın, havale geçiren çocuğun soğuk suyun altına tutulması olduğunu söyledi:"Bir çocuk bir kez dahi soğuk havale geçirse mutlaka konunun uzmanı bir doktora gösterilmelidir. Nöbet sırasında en önemli nokta, çocuğun nefes yolunun tıkanmasını ve beynin oksijensiz kalmasını önlemektir. Bunun için öncelikle yapılması gereken, çocuğun yan yatırılarak ağzını açık tutmaya çalışmaktır. Aynı anda havale sırasında dilin geriye kaçarak, nefes borusunu tıkaması önlenmiş olur. Havale geçirirken ortaya çıkan istemsiz kol ve bacak hareketleri, çevredeki cisimlere çarpma ve ciddi hasarlanmaya neden olabileceğinden, etraftaki eşyalar uzaklaştırılmalıdır. Çocuğun yaşamsal işlevleri izlenirken, kısa sürede acil yardım ekibine haber vermek en doğru davranıştır. Havale sırasında eğitimsiz kişiler tarafından yeniden canlandırma girişiminde bulunulmasının çocuğa daha ağır zararlar verebileceği unutulmamalıdır."
27 Haziran 2009 Cumartesi
Soğuğu da varmış? İlginç
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
4 yorum:
allahım acil şifalar versin..çok çok geçmiş olsun..hem şaşırdım böyle birşey duymamıştım hiç..hemde inanılmaz üzüldüm..herşey sağlık sağlık gerisi boş dimi!!
Hay allahım yaa, şaşkınlık içerisinde okudum sibel, bende duymamıştım hiç. Ortaokulda epilepsi olan bir arkadaşımız vardı, bikaç kez okulda nöbet geçirmişti. Doktorun yazısı okuyunca o geldi aklıma direk
çok çok geçmişler olsun ve allah hiçbirimize yaşatmasın böyle tecrübeleri.
çok geçmiş olsun... neler öğreneceğiz daha!
Allah kimsenin başına vermesin :(
Geçmiş olsun dıyorum malesef yazıyı yarıda kesdım derın bır off cekdım ben hastalık hastasıyım belkı yazılarımdan da okumussundur panık atak durumum var ve su an ılac kullanıyorum hastalık ıle ılgılı haberlerı okuyamıyorum bırılerının bana hastalıklardan bahsetmesı fılanda bır muddet yasak :(
cunku panıgım tutuyor...şimdi elim ayagım karısdı ve yarıda kesdım yazıyı :(
Duymusdum soguk havaleyı ve cok korkarım:(
Yorum Gönder